Tjeu Tjeu Tjeu

Welkom op de blog van de vrienden van Tjeu.
Met nieuws en andere bevindingen.


Tjeu loops op Kwalleballen.

11 april 2011

Een zonnige bedoeling daar in de bermudadriehoek tussen Valkenswaard, Dommelen en Schaft tijdens het jaarlijkse modderrugby event Kwalleballen. Lekker gespeeld met een snel geïmproviseerd Cash in de Kempen gedeelte (met dank aan Hessel en de allerte blazerssectie). Weer geëindigd met de Hondse Hermonie die met twee extra blazers en onze vaste gast-bekkenist op volle oorlogssterkte was. Nu op naar de kempensessie op paaszondag met een hernieuwde interpretatie van Johnny Cash in de kempen!

Tjeu


De VVT van Tjeu gedraaid door Peter Beense.

4 december 2010

Uit nieuwsgierigheid googlen we onszelf wel eens. Veel dingen kunnen we terugleiden naar dingen die we gedaan hebben. We snappen echter nog steeds niet hoe het kan dat Peter Beense op radio Haarlemmermeer op 16 oktober de volgende setlist draaide:
01. Het Goede Doel - België
02. Marco Borsato - Waterkant
03. André Hazes - Uit M'n Bol
04. Sieneke - Blijf Vannacht Bij Mij
05. Nico Haak - Als Ze Me Missen
06. Vrienden Van Tjeu - Brabants Gevül
07. Bonnie St.Claire - Morgen Wordt Alles Anders
08. Nick & Simon - Mag Ik Met Je Mee?
09. Dingetje - Ik Wil Voor Mijn Verjaardag Een Dolly Dot
10. Gordon & L.A.: The Voices - Blijf Veilig Bij Mij
11. Barbara Nielsen - In Het Stamcafeetje
12. William Barth - Lieve Heer, Heb Medelij
13. Van Tijn & Fluitsma – 15 Miljoen Mensen
14. Harten 10 - Ik Wil Je Niet Kwijt
15. Rob de Nijs - Dag Zuster Ursula
16. Arnold Hofmans - Zwarte Haren, Bruine Ogen

Eervol tussen Nico Haak en Bonny St. Claire! Peter Beense kan je kan kennen van cafe Peter Beense op het Rembrandtplein. Dit jaar viert hij zijn 25 jarig jubileum in Carré. Leuk, maar hoe kwam hij in godsnaam aan onze demo?
Tjeu


Das de gevoel

10 oktober 2010

Na 013 en Kempenerpop zijn we nu te horen op Omroep Brabant TV én Radio. Het TV programma “Dasdègevoel” is zelfs genoemd naar ons nummer “Brabants Gevoel” (check hier ) ! Gevolg is dat Wouter de hele week in zijn studio heeft zitten ploeteren om zogenaamde Bumpertjes* te maken en de rest van de Vrienden van Tjeu om beurten (net echt) heeft ontvangen om wat zaken in te spelen en te zingen. Hierdoor zijn we dinsdag 12 oktober ook te gast bij Omroep Brabant Radio alwaar we in elk geval Brabants Gevul live zullen spelen. Super dat we door Omroep Brabant zijn opgepikt! Kei leuk en wij hebben er in elk geval veul zin in!


Tjeu


Cash in de kempen

10 oktober 2010

De vrienden van Tjeu worden op 1 januari tijdelijk omgedoopt tot de vrienden van Theus. Samen met de Valkenswaardse gitarist Wil Theus onderzoekem we de vraag wat er gebeurd had kunnen zijn als Cash niet in Arkansas maar in Aalst was geboren. De liedjes van Johnny Cash worden hierbij niet alleen vertaald in het Brabants maar spelen zich ook in de Kempen af. Cocaine Blues wordt Dommelsch blues:

Early one mornin' while makin' the rounds
I took a shot of cocaine and I shot my woman down
I went right home and I went to bed
I stuck that lovin' 44 beneath my head

Got up next mornin' and I grabbed that gun
took a shot of cocaine and away I run
Made a good run but I run too slow
they overtook me down in Juarez Mexico

wordt:
It war vruug in de ochtend en ik wis ’t nie mir
Ik zoop een kratje Dommelsch en stak m’n meske nir
Ik ging nar huis en recht te bed
Da doede als ge net iemand gestoken hed

Ik wier wakker men nen kater en sirenegeluid
Ik dacht vurda de pliesie hier is, naai ik eruit
Da ging best goe maar toch wier ik geveld
Ze vieten mij in Bels bij station Overpelt


Tjeu


Kempenerpop

20 september 2010

Om met de Neerlands Hoop Express te spreken; een onverstaanbaar goede show. Op het terrein bij het oude station Waalre gaven de vrienden van Tjeu een dosis energie mee. Toon was al lekker opgewarmd als presentator van de dag en voor Wouter was het helemaal een thuiswedstrijd. Het optreden eindigde voor het eerst met de hondse hermonie waarbij de tent in processie werd verlaten waarna elders op het festivalterrein nog door werd gefeest.
Tjeu


De Toon Kortoomsweek

28 juli 2010

OK, het is al weer even geleden dat we Beekman & Beekman hebben gelezen. Toch werd het een leuk, ontspannen optreden bij de Toon Kortoomsweek bij het cultureel centrum in Deurne. Met vooral een erg blije Hans met zijn nieuwe drumvel met logo. Gaat het toch steeds meer op de Beatles lijken...
Tjeu


Gitaarles

29 juni 2010

De vrienden van Tjeu proberen altijd beter te worden. Op het web staan veel gitaarleraren. Wij zijn sinds kort fan van Torres. Zo duidelijk hebben we het nog nooit gehoord.

Tijd en plaats

19 mei 2010

Tjeu Liedjes kunnen overal ontstaan. In de trein, de auto, op de fiets, tijdens besprekingen. Soms hebben de plek van schrijven en het onderwerp van het nummer, erg weinig met elkaar van doen. Zie hier het uitzicht bij het schrijven van het nummer Hof. Kleine quizvraag natuurlijk waar dit is.

Brabants 2.21: Typetje Brabants

19 mei 2010

Het is niet precies duidelijk waar het begonnen is maar het is alom aanwezig; het typetje Brabants. Een vet aangezette vorm van Brabants, geplakt in een verder met milde zuidelijke tongval uitgesproken zin. Om het gemoedelijke, lompe, bourgondische of zuidelijke aspect van iets te benadrukken wordt een zin opeens extra plat uitgesproken. Omdat zo direct wordt geschakeld, krijgt het iets van een typetje; "ik speel nu even de brabander maar ik ben niet echt een lompe boer hoor". Waarschijnlijk geintroduceerd door Cabaretiers en presentators en nu steeds vaker te horen bij mensen ergens tussen de 20 en 40. Er zijn twee soorten:
1) Het typetje gebaseerd op een accent: Voorbeelden: Hans Teeuwen, Theo Maassen (die daar overigens inmiddels helemaal mee is gestopt) en Frank Lammers. Bij deze vorm wordt de stem ook veranderd om duidelijk aan te geven; ik doe nu iets anders. Veel geimmiteerd ook, in de slechste vorm als een directe imitatie van de mengvoeders united man of Mariska v.d. Pijnacker. Nieuwste imitatieversie; The New Kids.
2) Het typetje gebaseerd op Brabantse woorden of uitdrukkingen: Minder stemvervorming en daardoor subtieler maar wel met meer echte dialectwoorden. 'Dus het gaat goed met carriere als internationale DJ. Hoe is da nou as menneke uit Asten.'Bekenste voorbeelden; .., Marc-Marie Huijbregts(hoewel deels ook onder categorie 1), Joost Prinsen en Wim Daniels (maar dan ook meteen met taalkundige duiding er achteraan). Wordt vaak gebruikt om dingen kleiner of gewoner te maken.

Nieuwe tips zijn graag welkom op vriendenvantjeu@hotmail.com. Het gebruik van deze vorm van Brabants wordt overigens door velen ontkent; zo praat ik gewoon zeggen we dan. Gaan we toch steeds meer op Limburgers lijken.

Kaniekaniekomtie

19 mei 2010

Soms zijn er nieuwe woorden die je niet vaak gaat gebruiken maar soms heel goed van pas komen. Kabbelcoefficient (geleerd van jazzarchivaris en -gitarist Servaas)is er zo een en is te gebruiken om indommelende stukken in vooral Jazz uit te drukken. Lex heeft binnen Tjeu het woord kaniekaniekomtiebandje geintroduceerd. Doelend op bandjes met slordige inzetten en weinig subtiliteit. Het is zondagmiddag en er speelt een bij elkaar geraapt bandje. Het is al weer even geleden dat het vorige nummer is afgelopen maar niemand maakt nog aanstalten hier verandering in te brengen. Ten einde raad roept de drummer; Kan ie (naar de bassist), Kan ie (naar de rest), komt ie! 1,2,3,4... Je gaat er anders door kijken.

Budel zink

15 mei 2010

Onlangs ontdekt; deze prachtige webpagina over Budel zink. De foto's suggereren de omstandigheden van een Russisch werkkamp. Vervreemdende foto's voor zo dichtbij. Nu nog een nummer schrijven hierover...